OKUL ÖNCESİ DÖNEM(3-6 YAŞ) (2.BÖLÜM)
29 Mart 2023 Çarşamba

OKUL ÖNCESİ DÖNEM(3-6 YAŞ) (2.BÖLÜM)

PSİKO-SEKSÜEL GELİŞİM

Bu yaşlar, fallik döneme denk gelir. Çocuk bu dönemde cinsiyet farklarını keşfeder, bu konuda meraklı olur. Dış görünüşe göre karar verme yeteneği kazanır. Kızlarda elektra karmaşası ve penise özenme, erkeklerde oedipus kompleksi ve kastrasyon korkusu (penisinin kesilmesi korkusu) yaşanır. Bu dönemde libido(ilgi odağının merkezi) cinsel organ olduğu için mastürbasyon da görülebilir. Çocuk cinsel kimliğini kazanmaya bu dönemde başlar.

AİLEYE ÖNERİLER

• Bu döneme çocuklar cinsel organları ve cinsel kimlikleri üzerinde yoğunlaşır.
• Önce kendilerini, cinsiyetler arasındaki farkları keşfeder.
• Kadın ve erkeklerin giyim, aksesuar, renk seçimi gibi ayrımlarına vararak kişinin dış görünüşüne göre cinsiyetini ayırt edebilir.
• Bu dönemde aile, çocukların bu keşif ve merakına müdahale etmemelidir. Örneğin; bir kız çocuk cinsiyet ayrımına varıp kendi cinsel kimliğinden dolayı makyaj yaptığı için ocuğa, bağırılmamalı, kızılmamalı, çocuk aşağılanmamalı, çocuğa hakaret edilmemelidir. Aynı şeyi bir erkek çocuğun yapmasına da aile aşırı tepki göstermemelidir.
• Bu dönemde her iki cinsiyette de farklı adlandırılan zihinsel yapılar oluşur.

Bunlar;
1.Erkekte oedipus kompleksi
2.Kızda elektra karmaşası

• Oedipus kompleksi;erkek çocuğun anneye aşık olmasıyla başlar. Çocuk eğer anneye karşı beslediği duygular yüzünden baba tarafından ters davranışlar görürse cinsel kimliği bayanlara özentili bir şekilde oluşabilir, cinsel sapmalar görülebilir.
• Elektra karmaşası da kız çocuğun babaya aşık olması ile başlar. Kız çocuğun da bu aşamada anne tarafından olumsuz tepki görmesi cinsel sapmaya,yanlış cinsel kimlik oluşmasına sebep olabilir. Böyle durumlarla karşılaşıldığı zaman şu şekilde bir açıklamada bulunulmalıdır:

Ayşe elektra karmaşası içerisindedir, ilgisi babası üzerinde yoğunlaşmıştır.
Ayşe: Anne ben büyüyünce babamla evleneceğim.
Annesi: Evet baban çok yakışıklı, iyi, sıcakkanlı,sevecen bir insan. Sen babanı ve beni çok seviyorsun. Ama baban benimle evli. Babanla evli olduğum için senin gibi güzel bir kızımız oldu. Sen de büyüyünce tıpkı baban gibi bir insanla evlenecek, senin gibi şirin, güzel bir çocuğun olacak, benim gibi çok mutlu olacaksın.

• Buna benzer bir konuşma baba-oğul arasında, anne-oğul arasında da geçebilir. Bu tarz konuşmalardan sonra kızlar anneye, erkekler babaya özenerek asıl cinsel kimliklerini kazanmaya başlayacaktır.
• Çocuklar bu dönemde cinsel farlılıklarını merak ederler. Bir erkeğin penisi var, kızların neden yok? Onlara cinsleri gereği bu şekilde cinsel organlara sahip olduklarını çocuklara uygun bir dille göz kontağı kurarak, utanmadan, normal ses tonu ile, çocuğun sorularını geçiştirmeden aile tarafından anlatılmalıdır.
• Çocuğun soruları olumsuz bir şekilde cevaplanır ya da geri çevrilir ise kız çocuklar işledikleri bir hata yüzünden penislerinin kesildiğini düşünebilirler.
• Erkek çocuklar ise yanlış bir şey yaptıklarında penislerinin kesileceğini düşünüp kastrasyon korkusu duyabilirler. Ayrıca penise sahip olmanın bir üstünlük olmadığının çocuğa anlatılması kız çocuklarda penise imrenmeyi engeller, doğru cinsel kimlik kazanımını destekler.
• Bu dönemde çocuklar cinsel organları ile oynayabilirler. Bu onlara haz verir ve bilinçsizce mastürbasyon yaparlar. Aile bu gibi durumlarla karşılaşınca çocuğun dikkatini başka yönlere çekmeli, o sırada konsantre olabileceği başka bir konu veya olay sağlamalıdır. Bu durumda çocuğa kızmak, bağırmak, hakaret etmek, şiddet uygulamak bu davranışı engellemez aksine tetikler.

Yorumunuzu bırakın